HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

Nobel díjas fizikus az Akadémián Riess

2023. június 13. | Szerző:

Események

Adam Riess asztrofizikus, a 2011-es fizikai Nobel-díj egyik kitüntetettje tart ismeretterjesztő előadást április 19-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

Adam Riess asztrofizikus, a 2011-es fizikai Nobel-díj egyik kitüntetettje tart ismeretterjesztő előadást április 19-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

Adam Riess 1998-ban Brian P. Schmidt amerikai-ausztrál csillagásszal közösen vezette a High-z Supernova Search Team kutatási projektet, amelynek során Ia típusú szupernóvákat figyeltek meg. A szupernóvák fényessége és vöröseltolódása alapján azt találták, hogy a szupernóvák "messzebb vannak", mint ahol az érvényes kozmológiai modellek alapján lenniük kellene, és ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az univerzum gyorsulva tágul. A kutatócsoport 1998-ban tette közzé eredményeit, szinte ezzel egyidőben egy másik csoport, a Saul Perlmutter által vezetett Supernova Cosmology Project is ugyanerre a következtetésre jutott. A három kutató a két csoport független felfedezéséért 2011-ben fizikai Nobel-díjat kapott.

Az előadás az MTA és Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont közös szervezésében zajlik, a CSFK Csillagászati Intézetének Konkoly Nobel-programjának részeként. Utóbbi ötletgazdája, Szabó Róbert az Intézet igazgatója februárban Roger Penrose Nobel-díjas fizikus előadását szervezte meg, májusban pedig Didier Queloz szintén Nobel-díjas, exobolygókutató lesz a vendégük, aki MTA 2023. évi Közgyűlése díszvendégeként tartja majd a nyitóelőadást.

Adam Riess magyarországi látogatásának apropóját a CSFK CSI által Budapesten szervezett, rangos, 376. IAU Szimpózium adja. A Nemzetközi Csillagászati Unió által támogatott konferencián április 17-21. között mintegy 160 kutató vesz részt a világ minden részéről, és a csillagászati távolságmérési eljárások, köztük a pulzáló változócsillagok és szupernóvák szerepét, valamint egyéb aktuális kozmológiai problémák témaköreit járják körül. 

 

 

Az április 19-i esemény nyilvános, a belépés ingyenes, a regisztráció azonban kötelező. Az előadás nyelve angol. Az esemény online is követhető lesz, ezt követően magyar felirattal az MTA YouTube csatornáján is elérhető lesz.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Univerzum tágulásának meglepő története

1929-ben Edwin Hubble felfedezte, hogy az univerzum tágul. Nyolcvan évvel később a róla elnevezett űrtávcső egy még meglepőbb felfedezéshez vezetett: a tágulás gyorsul! A gyorsulás oka nem ismert, de legtöbben valamiféle „sötét energiához” kötik a jelenséget, aminek létére először Albert Einstein utalt, és ami mára dominálja az univerzum tömeg- és energiatartalmát. Riess professzor előadásában elmondja, hogy kutatócsoportja hogyan fedezte fel az univerzum tágulásának gyorsulását, és hogy a sötét energia természetének megértése miért jelenti az asztrofizika és kozmológia egyik legnagyobb megoldatlan rejtélyét. Adam Riess előadásában arra is kitér, hogy a legfrissebb kutatások szerint az univerzum továbbra is ellenáll minden arra irányuló vizsgálatunknak, hogy minél pontosabban megértsük a működését.

 

Időpont: 2023. április 19. szerda 18:30

Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia Székház, Díszterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Az esemény visszanézhető az MTA YouTube-csatornáján.

Felhasználható képek:

  1. Prof. Adam Riess

 https://drive.google.com/file/d/1gwyBEgQwUPqx93l9cLwWWcChmvgx_KLG/view?usp=share_link

  1. Távoli szupernóvák: https://www.stsci.edu/~ariess/Images.htm credit: Credit-NASA, A. Riess
  2. NGC1309 – egy kb 120 millió fényévnyire található spirálgalaxis credit: NGC1309-credit NASA, A. Riess, Hubble Heritage Team

https://drive.google.com/file/d/1-Pb4A7dwYGYB6MtJVBVlOLZYGdKtgt1j/view?usp=share_link