HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

A CSFK Mentorprogram 2023-ban indult, a Kutatóközpont Nemek Közötti Egyenlőségi Tervének (GEP) részeként, és a Csillagászati Intézet demonstrátor programja tapasztalataira építve. A program első lépéseként mentorokat toboroztunk, hogy létrehozzunk egy böngészhető hivatalos mentorlistát az érdeklődő munkatársak számára. A CSFK-ban bárkit szívesen látunk mentorként, aki tanácsot és útmutatást adna fiatalabb kollégáinak például a pályaválasztással, a pályázatírással, a munka és a magánélet egyensúlyával, a szakcikkek megírásával és bírálatával, és más témákkal kapcsolatban. 

A programot azért tartottuk fontosnak a GEP-en belül, mert a mentorálás általánosságban, és különösen a kutatási pályázatok és a távollét után a munkába való visszatérés témájában nemcsak a női kutatókat, hanem az egész kutatóközpontot támogatja. A mentorálást munkatársaink is prioritásként jelölték meg egy felmérésünk keretében. A mentorprogramot a tervek szerint célzott stratégiával építjük ki, amely rövid és hosszú távon megvalósítható célokat tartalmaz, beleértve a felelősségek és lehetőségek világos és hatékony kommunikációját is.


 

Szakmai fejlesztés

 

Az intézet 2024. március 8-i Szakmai fejlődési workshopot rendezett az érdeklődő fiatal kutatóknak. A videó a Meridith Joyce által tartott előadásról készült, szerkesztett felvétel.