HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

A Csillagászati Intézet demonstrátor programja egy vagy két féléves kutatási ösztöndíjat biztosít BSc és MSc szakos egyetemi hallgatók részére. A 2017 óta futó program három kategóriát tartalmaz: észlelés-adatfeldolgozás, numerikus asztrofizika, illetve mérnöki feladatok. A demonstrátor az ajánlott kutatási témák közül választhat feladatot és témavezetőt. (A pozíció ugyanakkor nem feltétele az intézetben végzett kutatómunkának.) A felhívások minden év szeptemberében, a tanév kezdete után jelennek meg. 

A 2023/2024-es tanévre a jelentkezés lezárult. A következő kiírás 2024. szeptemberben várható.

 

A legutóbbi felhívások 

  • klasszikus észlelés és adatfeldolgozás
  • numerikus asztrofizika

  • mérnöki feladatok

Jelentkezési határidő: 2023. szeptember 21, csütörtök, éjfél.

A program koordinátorai: Molnár László és Kalup Csilla. További információkért hozzájuk, illetve Szabó Róbert intézetigazgatóhoz lehet fordulni. 

 

A demonstrátor program eredményei

A demonstrátorok szerzőségével készült szakcikkek listája elérhető az ADS bibliográfiai adatbázisban. A lista minden olyan cikket tartalmaz, ami az alkalmazás alatt, vagy az utána következő két évben jelent meg.

Részletek

 

Hallgatók a kutatásban: öt éves a Csillagászati Intézet demonstrátor programja 

Részletek

 

Molnár, Kiss, Szabó: Kutatásra oktatva: a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Csillagászati Intézete hallgatói mentorprogramjának első öt éve (Magyar Tudomány, 2023/01)

Részletek