HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

Köszöntjük a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet honlapján!
 

A Csillagászati Intézet (angolul Konkoly Observatory) a vezető csillagászati kutatóintézet Magyarországon, és az egyik legjelentősebb az egész közép-kelet-európai régióban. Több mint hatvan kutató dolgozik nálunk, akiknek a negyede külföldi állampolgár. Kilenc kutatócsoportunk tevékenysége lefedi a csillagászat és asztrofizika legtöbb területét a csillagok fizikájától a naprendszeres kutatásokon keresztül a csillag- és bolygókeletkezésen és exobolygókon át a nukleáris és extragalaktikus asztrofizikáig és a kozmológiáig.

A Csillagászati Intézetnek saját műholdja van, de részt vesz számos európai űrprogramban is. Intézetünk eddig két ERC-, 2 GINOP- és 7 Lendület-pályázatot nyert. Büszkék vagyunk a Konkoly Nobel programra és az egyetemi hallgatókat támogató demonstrátori programunkra. Tehetséggondozó tevékenységünk keretében rendszeresen foglalkozunk kiemelkedő tehetségű középiskolás diákokkal, illetve irányítjuk a csillagászati és asztrofizikai diákolimpia hazai felkészítő versenyeinek szervezését.

Obszervatóriumunk 1899-ben jött létre, Konkoly Thege Miklós ógyallai magán- obszervatóriumának jogutódaként. Intézetünk a Földrajztudományi Intézettel és a Földtani és Geokémiai Intézettel alkotja a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontot. Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítésű CSFK 2019. szeptember 1-től a Magyar Kutatási Hálózat része.

Három telephelyünk közül az egyik a Piszkéstetői Obszervatórium, ami a hazai TOP50 kutatási infrastruktúra kitüntető címmel rendelkezik. Intézményünk együttműködik a legjelentősebb hazai felsőoktatási intézményekkel, és a normafai telephelyén üzemelteti a Svábhegyi Csillagvizsgálót, az egyedülálló interaktív csillagászati élményközpontot.