HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

Ariel konzorciumi találkozó Budapesten

2023. november 01. | Szerző: Szabó Róbert

blog | Konferenciák

Közel 300 résztvevője volt az exobolygó légköröket vizsgáló európai Ariel űrtávcső konzorciumi találkozójának. Az eseménynek Budapest adott otthont 2023. okt. 24–27 között, az egyik fő szervező pedig a CSFK Csillagászati Intézete volt.

Minden idők egyik legsikeresebb Ariel konzorciumi meetingjét rendezte meg intézetünk 2023. október 24–27 között a Mercure Budapest Castle Hill szállodában. Az Ariel az Európai Űrügynökség M4 missziója, melynek elsődleges feladata 1000 exobolygó légkörének részletes vizsgálata lesz. Az eseményen a mérnökök és kutatók átbeszélték a 2029-es starttal tervezett űrtávcsővel kapcsolatos, a konzorciumra háruló legfontosabb tervezési, összeszerelési, üzemeltetési és tudományos feladatokat. Az Ariel Konzorciumnak jelenleg 600-nál is több tagja van 16 európai országból, nemrég pedig az Egyesült Államok, Kanada és Japán is csatlakozott a misszióhoz. A hazánkban rendezett rendezvényen több mint 150 résztvevő volt jelen személyesen, és további 150-en követték online az eseményeket. Megjegyzendő, hogy 2020-ban már rendeztünk egy hasonló eseményt – a koronavírus járvány miatt erre azonban csak virtuálisan – zoomon keresztül – kerülhetett sor. A mostani rendezvény legfőbb szervezői a HUN-REN CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézete és az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriuma voltak. A rendezvényszervezői segítséget a Diamond Congress Kft. szolgáltatta. 

 

Az Ariel 2023-as budapesti találkozójának személyes résztvevői. Fotó: Thaler Tamás. 

Külön érdekesség, hogy első ízben szerveztünk sajtótájékoztatót is a rendezvény első napján, hogy a hazai nagyközönség is megismerhesse a magyar részvétel fontosságát a misszióban. A sajtóeseményen Ferencz Orsolya, űrkutatáért felelős miniszteri biztos asszony méltatta a hazai űripar és űrkutatás részvételét a nemzetközi összefogásban, és vázolta az ország űripari stratégiáját és kitörései pontjait. A megjelenteket Kiss L. László, a CSFK főigazgatója köszöntötte. A sajtótájékoztatót megtisztelte jelenlétével Jean-Christophe Salvignol (ESA, ESTEC, Ariel projektmenedzser), aki az ESA és az európai űrkutatás kontextusát vázolta az Ariel szempontjából. Giovanna Tinetti (UCL, Ariel PI) és Paul Eccleston (UK, RAL Space, Ariel konzorciumi menedzser) az Ariel tudományos és műszaki kihívásairól beszélt. Végül Bárczy Tamás (Admatis Kft.) a hazai hardver hozzájárulást, míg Szabó Róbert (CSFK CSI igazgató, Ariel Co-I) a magyar tudományos részvételt mutatta be a sajtónak. Tucatnál is több médium képviseltette magát: sok cikk, beszámoló, tv- és rádióriport született az esemény kapcsán. A sajtótájékoztató és a konzorciumi találkozó képei megtekinthetők az alábbi linken: https://ariel2023-budapest.hu/gallery-press/

 

Ariel sajtótájékoztató a Mercure Budapest Castle Hill hotelben október 24-én. Fotó: Thaler Tamás.

A találkozó első két napját a mérnöki megbeszélések, a harmadik és negyedik napot a tudományos szekciók uralták. Szerdán plenáris eseményeken értesülhettünk a misszió jelenlegi állapotával kapcsolatos legfontosabb információkról. A többi napon három párhuzamos szekcióban folyt a diszkusszió. Az eseményt budapesti városnézés és dunai sétahajózással egybekötött konferenciavacsora színesítette. Támogatóink és partnereink voltak: az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriuma (Szombathely), a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Magyar Tudományos Akadémia Fizikai Tudományok Osztálya, az Admatis Kft. (Miskolc) és a Diamond Congress Kft. A regisztráltak mintegy tizede magyar volt. Intézetünk kutatói is szép számmal vettek részt a találkozón, köztük fiatal kutatók is, akik közül többen a helyszíni szervezési feladatokból is kivették a részüket.

 

 

 

Intézetünk kutatói: Marco Pignatari (balra) és Kiss Csaba (jobbra) az Ariel konzorciumi találkozón (fotó: Tahler Tamás).