HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

Az Intézet kutatói a horvátországi LSST@EU5 konferencián

2023. október 14. | Szerző: Szabó Róbert

rövid | Konferenciák

2023. szeptember 25. és 29. között a horvátországi Porečben rendezték meg az ötödik európai LSST konferenciát. A rendezvényen több magyar intézmény, köztük a CSFK Csillagászati Intézete is képviseltette magát.

2023 szeptember 25. és 29. között a horvátországi Porečben rendezték meg az ötödik európai LSST konferenciát Towards LSST science, together! címmel. A rendezvényen a CSFK Csillagászati Intézetéből Szabó Róbert, Szklenár Tamás, Regős Enikő és Kovács András vett részt. Ezenk kívül az ELTE Fizikai Intézet és a szombathelyi ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium kutatói képviseltették magukat.

Magyar résztvevők az LSST@EU5 konferencián.

Magyar résztvevők az LSST@EU5 konferencián.

A Vera C. Rubin Obszervatórium Legacy Survey of Space and Time nevű, 10 évre tervezett égboltfelmérő programja az egyik legfontosabb földfelszíni csillagászati projekt lesz. A kozmológián, naprendszerbeli égitesteken, tranziens asztrofizikai objektumokon és változócsillagokon kívül a Tejútrendszer szerkezetének és a közeli extragalaxisok csillagpopulációinak vizsgálatában is kiemelkedő szerepe lesz a projektnek. A Chilében épülő 8 méteres távcső szolgáltatta adatokhoz az amerikai és chilei kutatókon kívül – akik alanyi jogon jutnak hozzá az adatokhoz és a kiszolgáló infrastruktúrához – többek között európai kutatók is hozzáférnek majd. Ehhez un. in-kind hozzájárulást kell felajánlaniuk és megvalósítaniuk.

A konferencián az európai kutatókon kívül a projekt amerikai vezetői is részt vettek. A rendezvényen képet kaptunk a tárvcső és a projekt állásáról, az egyes területkehez kapcsolódó tudományos együttműködésekben folyó munkáról, és a tervezett és folyamatban levő in-kind kontribúciókról is. Magyarország ambíciózus in-kind hozzájárulást tervez, mindhárom említett magyar intézmény bekapcsolódásával, aminek eredményeként 25 magyar kutató dolgozhat majd az LSST-adatokkal. A magyar in-kind kontribúciót Szabó Róbert intézetigazgató koordinálja.

A konferencia hivatalos csoportképe.

A sorozat korábbi eseményei Cambridge-ben, Belgrádban, Lyonban, tavaly pedig Rómában zajlottak. Idén a szlovén, szerb és horvát társzervezők ugyancsak kitettek magukért. A szervezésre nem lehetett panasz, a tudományos és technikai szekciók után és közben Isztria kulturális és gasztronómiai érdekességeivel is megismerkedhettek a résztvevők. A következő európai LSST-konferencia 2024-ben Spanyolországban, La Palma szigetén (Kanári-szigetek) lesz. Azt követően 2025-ben Lengyelország, majd 2026-ban Magyarország rendezheti az eseményt. Három év múlva, a hazai szervezésű LSST@EU8 konferencián – az első valódi LSST-adatok birtokában – reményeink szerint már nem csak az előkészületekről és tervekről, hanem az első tudományos eredményekről is hallani fogunk.