HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

Nagy sikerrel zárult az első európai MESA Summer School

2023. szeptember 30. | Szerző: Molnár László

rövid | Konferenciák

Ötven tanuló vett részt a rendezvényen, ahol megismerkedtek a jelenleg a szakmában legnépszerűbb, csillagfejődési modelleket számoló szoftvercsomaggal.

A csillagok és csillagrendszerek életének ismerete alapvető eleme az asztrofizika számos területének. Ehhez nagy teljesítményű és pontos modellekre van szükségünk, amelyekkel a kutatók csillagokat szimulálhatnak. Erre egy kiváló példa a Modules for Experiments in Stellar Astrophysics (MESA) szoftvercsomag, a legnépszerűbb, és jelenleg az egyetlen nyílt forráskódú csillagfejlődési modell. A MESA fejlesztői a kezdetektől nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy másoknak is megtanítsák a kód használatát, ezért 2012 óta szinte minden évben rendeztek nyári iskolákat ilyen céllal a University of California santa barbara-i campusán. 

Kalifornia azonban nem feltétlenül volt könnyen megfizethető nemzetközi érdeklődőknek, különösen a szegényebb országok kutatóinak. Ezt figyelembe véve a 2023-as nyári iskola Budapesten kapott helyet, Meridith Joyce, a Csillagászati Intézet MSCA Widening ösztöndíjas kutatója kezdeményezésére és irányításával. A helyi szervezést másik kutatónk, Molnár László vezette. A nyári iskolán végül 50 tanuló vett részt a világ minden pontjáról, amely részvételi rekordot is jelentett az iskolák eddigi történetében. 

 

A MESA@Konkoly Summer School csoportképe

 

A MESA@Konkoly Summer School az iskola már kidolgozott és jól bevált protokollját követte: minden nap egy tudományos probléma bemutatásával kezdődik, amelyet a nap során a szoftver használatával járnak körbe a résztvevők. A tanulók számára ehhez nem csak előre kidolgozott laborgyakorlatok állnak rendelkezésre, hanem minden asztalnál ül velük egy oktató is, aki a problémák megoldásában segít, az értelmezéstől mindenféle szoftveres és hardveres gondokig. 2023-ban hat előadó és 17 oktató gondoskodott arról, hogy minden simán menjen.

Az idei tudományos programban vörös óriáscsillagok szeizmológiájáról, nukleáris asztrofizikáról, pulzáló változócsillagokról és kölcsönható kettősökről is szó esett. A tanulók visszajelzései alapján a nyári iskola egyértelmű siker volt: nem csak a szakmai program és a gyakorlatok minőségével voltak megelégedve, hanem a szervezés és Budapest, mint helyszín is elnyerte mindenki tetszését. 

This news is available in English here.