HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

162 perc a felfedezéstől a becsapódásig

2024. január 22. | Szerző: Molnár László

felfedezés | Kutatási hír

Újabb, egyenesen a Földnek tartó, aprócska kisbolygót fedezett fel Sárneczky Krisztián a piszkéstetői Schmidt távcsővel. A 2024 BX1 égitest pusztulását még aznap éjjel meg lehetett figyelni Európából.

A Mátrában, a Piszkéstetői Obszervatóriumban található, 60 cm-es Schmidt-távcsövünk az utóbbi években igazi kisbolygó-gyárrá vált, ontva magából az új felfedezéseket, Sárneczky Krisztián kollégánk irányítása alatt. A rengeteg felfedezés között eddig kettő olyan volt, ami egyenesen a bolygók felé tartott, ütközőpályán, de mindkettő ártalmatlanul elégett a légkörünkben. Most pedig meglett a hamadik becsapódó égitest is.

Sárneczky Krisztián beszámolója: 

 

A legújabb becsapódó kisbolygómat tegnap este, magyar idő szerint 22:50-kor készült felvételeken fedeztem fel, amelyeket a Piszkéstetői Obszervatóriumban található 60 cm-es Schmidt-távcsövünkkel készítettem. Az égitest ekkor már csak 110 ezer km-re volt tőlünk, mégsem mozgott különösebben gyorsan, hiszen pont felénk jött. Furcsa volt viszonylag nagy, 18 magnitúdós fényessége, ami miatt elsőre azt gondoltam, hogy ez egy már ismert kisbolygó lehet. De semmilyen katalógusban nem tudtam azonosítani, így gyorsan jelentettem az MPC-nek, és leállítva a keresést, visszatértem megerősíteni.
A furcsa fényesség/sajátmozgás kombináción túl ekkor még nem sejtettem, hogy mit is találtam, mert az első észlelések nem mutatták a becsapódás esélyét. Ez csak a követő megfigyelések kimérése után derült ki, amit a szokásos hitetlenkedéssel fogadtam. Viszont végleg felfüggesztettem a további égitestek keresését, és ráálltam a jövevény folyamatos követésére. Az újabb pozíciómérések megerősítették a becsapódás tényét, meglepően kicsi, alig 700 km-es földközépponti távolsággal, és Berlin közeli légkörbe lépési helyszínnel. A végső bizonyítékot egy német amatőrcsillagász mérései szolgáltatták, mert a földrajzi távolság okozta parallaxis sokkal pontosabb eredményekre vezet.
Mire mindez kiderült, már éjfél felé járt az óra, így csak a további másfél órás követés öröme, és a felrobbanó közösségi média figyelése és kezelése volt hátra. Az utolsó felvételeket öt perccel a légkörbe lépés előtt készítettem, amikor már csak 6000 km-re volt légkörünktől. Ezt követően belépett a földárnyékba, így már nem volt észlelhető. Végül egy berlini webkamerán a tűzgömb légköri fénylését és villanásait is láttam, bár maga a meteor ezen a kamerán nem látszott. Ekkor azonban már készültek az újabb felvételek, mert fél kettő után folytattam a keresést, bár már nem találtam újabb kisbolygót ezen az éjjelen.
2024bx1_discovery

 

A közelgő becsapódás híre tehát átszáguldott a közösségi médián, különösen mivel lakott területekre szólt az előrejelzés. Szerencsére a kisbolygó átmérője mindössze egy méter körülinek (két kacsának) adódott a fényessége alapján, ez pedig látványos, de ártalmatlan égi színjátékot vetített előre.

 

‼️ IMMINENT ASTEROID ATMOSPHERIC ENTRY ‼️
In 75 minutes, on January 21st, ~00h 32min UT, a small freshly discovered 1-m diameter asteroid, Sar27367 is to enter the Earth atmosphere above North-Eastern Germany (lat. ~ 52.54494°N, lon. ~ 12.52813°E). pic.twitter.com/py5xbe6jjM

— IMO Meteor Org. (@IMOmeteors) January 20, 2024

 

 

És számos megfigyelőnek sikerült is elcsípnie a látványos tűzgömböt, nem sokkal éjjel fél kettő után. Egy leipzigi webkamera felvéte (videó itt): 

 

Egy gyönyörű felvétel Tobias Febler által készítve (Oberfrauendorf, Németország):

 

Sőt, még Magyarországról is látszott, a 700 km-es távolság ellenére, éppen, hogy a horizonton. Pintér András felvétele Mihályiból, Gucsik Bence feldolgozásában (videó itt):

 

Ezúton is gratulálunk Krisztiánnak az újabb felfedezéshez!