HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

Almár Iván az űrkutató hírességek csarnokában

2024. április 23. | Szerző:

rövid | Sajtóközlemény

A Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (International Astronautical Federation, IAF) a világ legnagyobb nemzetközi űrkutatási szervezete.

Az űrkutató hírességek csarnokát (IAF Hall of Fame) azért hozták létre, hogy elismerjék azoknak a tevékenységét, akik jelentős mértékben hozzájárultak az űrtudomány, az űrtechnológia fejlődéséhez. A tavalyi díjazottak között megtalálhatjuk Elon Musk nevét, de a korábbi években például Charles Bolden, a NASA egykori vezetője vagy az Apollo–11 Holdon járt űrhajósai is bekerültek a hírességek csarnokába.

Életem legnagyobb kitüntetésének tekintem, hogy az IAF méltónak tartott erre az elismerésre” – mondta Almár Iván. A most hétvégén a 92. születésnapját ünneplő professzor a magyar űrkutatás egyik megteremtője. Hosszú évtizedeken keresztül igen aktív szerepet játszott különböző hazai és nemzetközi űrszervezetekben. A csillagász szakmai pályafutása alatt volt többek között a Kozmikus Geodéziai Obszervatórium alapító vezetője és a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke. Az IAF tevékenységéből is aktívan kivette a részét. Korábban dolgozott a nemzetközi szervezet alelnökeként, az 1983-as budapesti IAF kongresszuson pedig a helyi szervezőbizottság elnöke volt.

Almár Iván a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (International Academy of Astronautics, IAA) tiszteletbeli tagja és a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnöke. Pályafutása során mintegy 150 tudományos közleményt publikált, 10 magyar nyelvű könyvet írt vagy szerkesztett az űrkutatás és a földön kívüli intelligencia keresése (Search for Extra-Terrestrial Intelligence, SETI) témakörében. Kiemelkedő tudományos ismeretterjesztő tevékenysége révén neve a magyar tévénézők és újságolvasók generációi számára is jól ismert.

 

Almár Iván életútjáról a MANT által 2014-ben megjelentetett Tudomány születik című könyvben lehet olvasni. A 90. születésnapja alkalmából 2022 áprilisában tartott, a magyar űrtevékenység évtizedeit felidéző tudományos konferenciáról videófelvétel készült, amely itt megtekinthető.