HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

Az Ariel űrtávcső fontos mérföldkövet teljesített

2023. augusztus 08. | Szerző: Csillagászati Intézet

ujdonság | Sajtóközlemény

Az Európai Űrügynökség következő generációs küldetése, az Ariel, melyet a távoli exobolygók légkörének kémiai vizsgálatára terveztek, fontos mérföldkőhöz érkezett, miután sikeresen teljesítette az előzetes tervezési felülvizsgálatot.

Az Európai Űrügynökség következő generációs küldetése, az Ariel, melyet a távoli exobolygók légkörének kémiai vizsgálatára terveztek, fontos mérföldkőhöz érkezett, miután sikeresen teljesítette az előzetes tervezési felülvizsgálatot (Preliminary Design Review, PDR). A PDR sikeres befejezése döntő előrelépést jelent az Ariel számára, mivel bizonyítja, hogy a küldetés műszercsomagja (az un. payload) megfelel az összes szükséges műszaki és tudományos előírásnak. Ez azt is jelenti, hogy 2029-re tervezett indítás elől elhárult minden akadály.

Kilenc hónap alatt az Ariel konzorcium tudományos műszeregyüttessel foglalkozó csapata 179 műszaki dokumentumot készített és 364 kérdést válaszolt meg egy ESA szakértői testületnek, amely értékelte a műszeregyüttes tervének megvalósíthatóságát, teljesítményét és robusztusságát. A felülvizsgálat során a javasolt műszeregyüttes minden aspektusát alaposan megvizsgálták, hogy a tervezett rendszerek megfeleljenek a küldetés műszaki, tudományos és üzemeltetési követelményeinek. 2023 májusában az ESA felülvizsgálati bizottsága elfogadta, hogy minden célkitűzés teljesült, és megerősítette az Ariel payload PDR folyamat sikeres lezárását.

Ennek a jelentős eredménynek köszönhetően az Ariel payload kritikus technológiája a 6. műszaki készültségi szinten (TLR6) van, ami azt jelzi, hogy a misszió most már a CDR (Critical Design Review) szakaszába lépett, és megkezdhető az első műszeregyüttes-modellek gyártása.

Paul Eccleston, az Ariel konzorciumvezetője és az egyesült királyságbeli RAL Space főmérnöke nagyon elégedett az eredménnyel, és köszönetet mondott payloadért felelős nemzetközi mérnökcsapatnak "a hatalmas mennyiségű munkáért, amelyet a payload PDR előtt, alatt és után végeztek, különösen úgy, hogy közben a konzorciumi munkát is a tervek szerint tartották, és a belső tervezési munkát is a terveknek megfelelően végezték".

Az Ariel payloadot 16 ESA-ország több mint 50 intézetéből álló konzorcium fejleszti, köztük az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Lengyelország, Belgium, Spanyolország, Ausztria, Dánia, Magyarország, Portugália, Írország, Csehország, Hollandia, Norvégia, Svédország és Észtország. A közelmúltban megerősítették a NASA, a JAXA és a Kanadai Űrügynökség hozzájárulását is.

Az Ariel konzorciumot és a payload építését támogató nemzeti űrügynökségek szintén elégedettségüket fejezték ki a PDR eredményével kapcsolatban. A magyar hozzájárulás része, hogy az ADMATIS Kft. egy magyar csapat vezetőjeként az űrtávcsőre kerülő eszközöket és az Ariel építéséhez és földi logisztikai feladatokhoz szükséges berendezéseket fog leszállítani. Az űreszközbe beépül egy speciális radiátor (azaz hűtő), aminek az a funkciója, hogy a műhold belsejében lévő kritikus eszközök, jellemzően a detektor és elektronikák hőmérsékletét nagyon pontosan szabályozza. A legfőbb műszaki kihívás, hogy ennek a radiátornak ­–220 °C-on kell működnie, ráadásul vákuumban és erős sugárzási környezetben. A földön maradó eszközök között lesz három darab olyan szállító konténer, amikben az űrtávcsövet szállítják közúton Európa szerte, biztosítja a benne lévő több száz millió euró értékű műhold megfelelő hőmérsékletét és vibrációmentes környezetét tisztaszobai körülmények között, valamint magyar hozzájárulás lesz az angliai összeszereléshez használandó különböző szerelő keretek, pozícionáló berendezések és állványok elkészítése is.

A magyar hardverhozzájárulást a kormány az Európai Űrügynökséghez eljuttatott PRODEX-befizetéseken keresztül támogatja, melyet szakmailag a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Csillagászati Intézetének igazgatója, Szabó Róbert koordinál. Az intézet kutatói ezen kívül a tudományos munkacsoportokban vesznek részt. Ezek az erőfeszítések a bolygók szülőcsillagainak jobb megismerésére, a célpontlista összeállítására és maguknak az exobolygólégköröknek a vizsgálatára irányulnak.

Magyar hozzájárulás:
Szabó Róbert, igazgató
CSFK Csillagászati Intézet
szabo.robert@csfk.org
+36-309726076


Az Ariel Konzorcium részéről:
Paul Eccleston, Ariel Consortium Manager
RAL Space – Chief Engineer, Science and Technology Facilities Council (STFC)
+44 (0)1235 446366
paul.eccleston@stfc.ac.uk

 

Tudományos kérdésekben:
Giovanna Tinetti, Ariel Principal Investigator
UCL Centre for Space Exochemistry Data – igazgató
+44 (0)1235 567353
g.tinetti@ucl.ac.uk


Médiakontakt:
Rebecca Coates
Media Officer, Ariel Space Mission and UCL Centre for Space Exochemistry Data
r.l.coates@ucl.ac.uk 

 

Ariel:
Az Ariel, amely a bolygórendszerek kialakulásának és fejlődésének alapvető kérdéseire keresi a választ, az Európai Űrügynökség (ESA) 2028-ban indítandó, közepes kategóriájú tudományos küldetése. Az Ariel 4 éves küldetése során 1000 távoli csillag körül keringő bolygót fog megfigyelni a látható és infravörös hullámhosszakon, hogy kialakulásukat és fejlődésüket tanulmányozza. Ez az első olyan misszió, amely kimondottan az exobolygók légkörének kémiai összetételét és hőmérsékletét fogja mérni, lehetővé téve a bolygókutatást messze a Naprendszer határain túl.

 

Az Ariel Konzorcium:
Az Ariel Konzorciumnak 600 kutató és mérnök a tagja 16 ESA-országból, ezek: Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Lengyelország, Belgium, Spanyolország, Ausztria, Dánia, Magyarország, Portugália, Írország, Csehország, Hollandia, Norvégia, Svédország és Észtország. A közelmúltban megerősítették a NASA, a JAXA és a Kanadai Űrügynökség hozzájárulását is.

 

Twitter/X: @ArielTelescope
YouTube: youtube.com/@ArielTelescope
Website: https://www.arielmission.space