HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

Tízezernyi digitalizált fotólemezünk lett elérhető, és tudományos célra szabadon felhasználható

2024. június 03. | Szerző: Sárneczky Krisztián, projekt koordinátor

blog | Szervezeti hír

Sok éves munka után végre elkészült a Piszkéstetői Schmidt-teleszkóp fotólemezeinek archívuma. A szkennelés során a több mint 13 ezer elexponált fotólemezből a nagyjából 12 ezer ma is elérhetőnek készült el a 3200 dpi felbontású változata.

A fits formátumba konvertált képek közül valamivel több mint 10 ezer lemezt sikerült WCS koordináta rendszerbe kötni, ezek érhetők el online az erre a célra fejlesztett honlapon.
 

A 60/90/180 cm-es Schmidt-távcső volt az első, 1962-ben átadott műszer intézetünk Piszkéstetői Megfigyelő Állomásán. A Budapesttől mintegy 80 km-re északkeletre, a Mátra hegységben, 958 m magasságban található távcsővel 1962 és 1997 között a csillagászok 12300 közvetlen, és mintegy 800 objektívprizmás felvételt készítettek. A többféle gyártmányú, 16x16 cm méretű, üveglemezek felbontása 115"/mm, a körkörös mező mérete 5 fok, a határfényesség pedig elérte a 18-19 magnitúdót, bár ez nagyban függ az expozíció hosszától és az ég minőségétől.

A lemezarchívumunkban elérhető összes, nagyjából 12 ezer Schmidt fotólemez digitalizálását 2018-ban végeztük el 3200 dpi felbontással, és szintén beszkenneltük az 1 méteres RCC távcsővel készült több mint 1100 fotólemezt is, amelyek döntő részben gömbhalmazokról készültek. A két szkennerrel közel egy éven át tartó munka eredményének nagyobb része, több mint 10 ezer Schmidt-lemez lett most elérhető jpg és fits formátumban a következő címen:

https://schmidt-heritage.konkoly.hu/

A nyitóoldalon található a keresőfelület, ahol a bal oszlopban elnevezés és koordináta alapján is lehet keresni. Fontos mező a jobb felső sarokban található "Crop size", ahol azt lehet megadni, hogy a letöltendő fits kép - közepén a keresett objektummal - mekkora legyen, hogy ne kellejen minden esetben az egész, igencsak nagy méretű lemezt letölteni. A keresés eredményénél természetesen van mód a teljes kép letöltésére is.

A keresés eredményét mutató oldalon a sorokra kattintva kapunk egy áttekintő képet a lemezről. A sorok a lemez sorszáma után az expozíció középidejét UT-ben, a lemez középpontjának 2000-es koordinátáit, az expozíciós időt, az észlelő(k) nevét, a lemez típusát, illetve a expozícióhoz használt prizmát és szűrőt - ha volt ilyen - tartalmazzák.

Az expozíciók középidejénél mindenképpen figyelembe kell venni, hogy egyelőre nem volt kapacitásunk ellenőrizni, hogy mikor milyen időzónát használva jeyezték fel az időpontot. Alapvetően helyi zónaidőként értelmeztük a katalógus adatait, hacsak nem volt külön jelezve, hogy UT-ben jegyzeték fel az időpontot. Az UT-re történő átszámításnál igyekeztünk figyelembe venni a nyári és téli időszámítás változását, de ismert hibánk, hogy a 60-as és 70-es években készült nyári lemezekből is két órát vontunk le az adatok kezelése során, pedig 1979-ig hazánkban nem volt nyári időszámítás. A katalógus ezen részén még dolgoznunk kell, de csak emiatt nem akartuk még hónapokig, esetleg évekig halasztani a publikálást a közösség felé.

A keresés eredményét mutató sorok elején egy négyzet és két ikon jelenik meg. A kis négyzetet beikszelve kijelölhetjük, hogy mely képekről szeretnék a korábban megadott méretű részletet letölteni, az első ikonra kattintva egy nagy méretű, jpg formátumú áttekintő képet kapunk, amin ellenőrizhető a lemez minősége, a második ikonra kattintva a teljes beszkennelt lemezt letölthetjük fits formátumban.

Az online katalógus nem tartalmazza azt a nagyjából kétezer beszkennelt lemezt, amelyeket nem sikerült WCS-be kötni. Ezek jellemzően objektívprizmával, vagy a flercsillag kereső program során multiexpozícióval készült, esetleg törött és több részletben szkennelt lemezek, de a fényes üstökösökre vezetett, vagy nagyon rövid expozíciós idejű képek is kimaradtak.

A lemezek digitalizálásáért külön köszönet illeti Nagy Henriettát, aki egy évig dolgozott a projekten, kézbe véve és megtisztítva az összes fotólemezt, amelyekről aztán egy kisebb felbontású áttekintő képet készített a lemezeken található eredeti feliratokkal, majd ezek lemosása után a fits képekhez szükséges szkennelést is elvégezte. Köszönettel tartozunk a technikai részletek kidolgozásáért és adatkezelési munkákért Csák Balázsnak, tárhely biztosításért Pál Andrásnak, és az Machine Intelligence Zrt-nek, amely ingyenesen készítette el számunkra a lemezek bekötését, a képek digitális adatbázisát, és a honalap fejlesztését.

A lemezek digitalizált változata és az azon található információk tudományos célra szabadon felhasználhatók, de publikáció esetén kérjük az intézetünkre való hivatkozás és köszönetnyilvánítás nemzetközi gyakorlatnak megfelelő alkalmazását.