HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

WEAVE avatási ünnepség La Palmán

2023. november 21. | Szerző: Szabó Róbert

rövid | Szervezeti hír

La Palmán 2023. október 30-án felavatták a WEAVE multiobjektum-spektrográfot. A CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet az új műszerrel dolgozó konzorcium tagja, és mérnöki munkával járult hozzá a forradalmi eszköz elkészültéhez.

La Palmán, a 2400 méter magasságban fekvő Roque de los Muchachos Obszervatóriumban 2023. október 30-án felavatták a WEAVE multiobjektum-spektrográfot. A CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet a WEAVE Konzorcium része, és mérnöki munkával járult hozzá a forradalmi műszer elkészültéhez. Az eseményen tucatnyi országból mintegy hetven résztvevő sereglett össze: tudományfinanszírozó szervezetek vezetői, mérnökök, kutatók. Hazánkat Szabó Róbert, a CSFK Csillagászati Intézetének igazgatója képviselte. 

A WEAVE a 4,2 méteres, 35 éve felavatott William Herschel teleszkópba (WHT) lehel új életet. Az egykor élvonalbeli angol – később pedig brit, holland és spanyol üzemeltetésű – távcső ma már csak közepes méretűnek számít, az új műszerrel azonban ismét élvonalbeli kutatások folyhatnak a kanári-szigeteki teleszkóppal. A WEAVE (William Herschel Telescope Enhanced Area Velocity Explorer) a WHT primer fókuszában kapott helyett, és egyszerre 1000 objektum spektrumának a rögzítését teszi lehetővé egy 2 fok átmérőjű égterületen. A WEAVE nyolc különböző égboltfelmérő programot fog megvalósítani. A következő öt év alatt a kutatók a műszer segítségével összesen mintegy 12 millió spektrumot rögzítenek majd különböző csillagokról és galaxisokról, amelyek a csillagok, galaxisok, csillagközi és galaxisok közti gáz kémiai és fizikai állapotáról is adatot szolgáltatnak. A WEAVE első tudományos vizsgálatokra alkalmas spektrumait 2023. januárjában tették közzé. 

             

Szabó Róbert igazgató a felavatott táblával. 

A magyar csillagászok leginkább három munkacsoportban érdekeltek. Ezek: a galaktikus archeológia (GA), a SCIP (Stellar, Circumstellar, and Interstellar Physics – csillag-, csillag körüli és csillagközi fizika), valamint a kvazárokkal foglalkozó WEAVE-QSO. A magyar szakemberek ezen kutatási területei – a Tejútrendszer kémiai fejlődésével, a pulzáló változócsillagokkal és a kvazárokkal kapcsolatos vizsgálatok – a CSFK Csillagászati Intézetben három Lendület-programhoz kapcsolódnak. Az első kettő Maria Lugaro, illetve Szabó Róbert vezetésével már lezárult, míg a harmadik ötéves projekt 2022. decemberben kezdődött Kovács András vezetésével.

A WEAVE spektrográf a William Herschel távcső primer fókuszában (balra, a nagy fekete dobozban). Jobbra: a fókuszfelület az ezer darab egyedi üvegszállal, melyeket két robot pozícionál az előző expozíció közben. 

Érdekesség, hogy az emléktábla leleplezését két kollégára: a legfiatalabb és a legrégebben ott dolgozó munkatársra bízták. Az avatást pezsgős koccintás, és egy komolyzenei koncert zárta. A hangversenyt egy helyi háromtagú együttes, az Ensemble Sempiternum szolgáltatta, akik hegedűvel, csellóval és billentyűs hangszerrel adtak elő három művet: egyet Bach A fúga művészetéből, másodikként William Herschel második szimfóniájának nyitótételét, és egy Schubert-darabot. 

Herschel concert at the dome of the William Herschel Telescope (YouTube link to the video).

Október 31-én folytatódott a hivatalos program: lehetőség adódott több másik távcső megtekintésére, így a küldöttség egy része látogatást tett elsőként a 2,5 méteres Isaac Newton távcső kupolájában. Az 1967-ben, az angol királynő által felavatott teleszkóp hamarosan az exobolygó-kereső HARPS-3 műszerrel fog 10 cm/s pontosságú radiális sebesség méréseket végezni. A 10,4 méteres GTC (Gran Telescopio Canarias) főtükre 36 szegmensből áll, jelenleg is a világ egyik legnagyobb optikai-infravörös távcsöve. A delegáció épp az egyik tükörszegmens kiemelésének lehetett a tanúja. Végül a CTA rövidítés a Cherenkov Telescope Array-t takarja, melynek északi tagtávcsövei szintén La Palmán találtak otthonra. A nagy energiájú gamma-fotonok és más, a kozmikus sugárzásból származó részecskék által keltett Cserenkov-sugárzást a szabad ég alatt álló, hatalmas átmérőjű, mozaiktükrű teleszkópokkkal keresik. A legnagyobb közülök 22 méter átmérőjű, aminek ottjártunkkor a tesztüzeme folyt éppen. Hamarosan Chilében telepített műszerekkel egészül ki a hálózat, aminek az Európai Déli Obszervatórium ad otthont. 

 

Balra: a 10,4 méteres óriástávcső, a GTC. Jobbra: a Cherenkov Telescope Array egyik egysége naphalóval. 

Az Intézet részvételét a WEAVE mérnöki munkálataiban Maria Lugaro Lendület-pályázata (2014-2019) támogatta. A fotókat és a videót Szabó Róbert készítette.