HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

Asztrofizikai és Geokémiai Laboratórium kutatócsoport

Lehetett-e egykor, és lehet-e ma folyékony víz a Marson? Milyen ütközésekre utalnak a meteoritokban talált ásványi átalakulások? És hol landoljon a NASA-ESA közös holdszondája, hogy jégbe fúrhasson a kísérőnk sarkvidékén? Az Asztrofizikai és Geokémiai Laboratórium Kutatócsoport távérzékeléses űrszondás adatokat, valamint földi laboratóriumi méréseket kapcsol össze, részben a következő űrszondák munkájának tervezése céljából. A kutatócsoport közreműködik a Comet Interceptor, a HERA, a korában tervezett ExoMars rover, valamint a NASA-ESA közös CLPS űrszondás küldetésének előkészítésében. Munkatársaink az Európai Asztrobiológiai Intézet közreműködésével extrém tájakon, sivatagi, sarkvidéki és hegyvidéki területeken is végeznek teszteket és kutatásokat, amelyek főleg a Mars felszíni viszonyainak és az ott zajló folyamatoknak a megértésében segítenek.

 

A kutatócsoport saját honlapja ide kattintva érhető el

 

 

 

Két fontos eredmény:

A magyar Csátalja meteorit vizsgálata

 

Gyollai, I., Kereszturi, Á., Chatzitheodoridis, E., et al.: Formation and shock impact history of the Csatalja ordinary chondrite, Meteoritics and Planetary Science, 58, 2, 2023

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/maps.13931

Viszonylag magas: 10 GPa nyomást és 1200 Celsius-fokos hőmérsékletet közelítő állapotok nyomait sikerült azonosítani a Magyarországon talált Csátalja meteoritban. A mérések alapján a test korábban egy kisbolygó becsapódásoknak erősen kitett, összetört felszínközeli régiójában lehetett.

Microscopic image mosaic of the analyzed Csátalja meteorit sample (source: Gyollai et al. 2023).

A Csátalja meteorit minta mikroszkópos mozaik képe (forrás: Gyollai és mtsai, 2023).

Mars-analóg terület az Atacama-sivatagban

Kereszturi, Á., Aszalós, J. M., Heiling, Zs. et al.: Cold, Dry, Windy, and UV Irradiated: Surveying Mars-Relevant COnditions in Ojos del Salado Volcano (Andes Mountains, Chile), Astrobiology, Astrobiology, 20, 677, 2020, https://www.liebertpub.com/toc/ast/20/6

Az Astrobiology folyóirat munkatársunk által szerkesztett különszámában került bemutatásra egy új, korábban nem vizsgált, potenciális Mars analóg terület. Az Atacama-sivatag közelében emelkedő Ojos del Salado kialudt vulkán 5000 méter feletti térségében folytatott kutatóexpedícióról, és az ott végzett felfedezésekről szóló cikkek időszakos vízfolyásokat, eltemetett hótömegeket, a száraz vidéken az ultraibolya sugárzás és az szélmarás hatását, valamint a felszín alatti víz- és jégelőfordulást elemzik a Mars jobb megismerése céljából.

Az Astrobiology folyóirat 2020-as speciális kiadásának címoldala. Vendégszerkesztő: Kereszturi Ákos