HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

Műszer- és Műholdfejlesztő Kutatócsoport

Műszer- és műholdfejlesztés

2021 tavaszán indult a GRBAlpha, az első magyar asztrofizikai kisműhold. A műholdon található detektor-rendszert és több részkomponenst Intézetünkben, csoportunk vezetésével fejlesztettük ki. A műhold már közel két éve végzi űrbéli megfigyeléseit és sikeresen detektált több tucat gamma-felvillanást. Csoportunk ezen felül részt vesz több más űrkisérletben is (VZLUSAT-2, GRBBeta, MRC-100), ezen belül közvetlen hardver- és szoftverfejlesztésben valamint platform-oldali rendszerek kialakításában egyaránt. Közreműködünk továbbá a Piszkéstetői Obszervatórium távcsőparkjának és műholdvevő-hálózatának közvetlen műszaki fenntartásában és automatizálásában, beleértve új és egyedi csillagászati műszerek, mint a Légyszem-kamera tervezését és építését is.

A GRBAlpha műhold honlapja itt érhető el

 

 

 

 

 

Fontos eredmény:

GRB 221009A: a közelmúlt legjelentősebb gamma-felvillanása

A nemrégiben, 2022. október 9-én bekövetkezett hosszú gamma-felvillanás az univerzum egyik legjelentősebb és a mai napig az egyik legjobban megfigyelt energetikus kitörése volt. Noha a GRBAlpha egy kisméretű műhold, a kategóriájában messze a legkisebb, kisméretű detektorral, pont a GRB 221009A-hoz hasonló jelenségeknél jön elő ennek a jelentősége. Nevezetesen, GRBAlpha által biztosított mérés az egyetlen ami nem vitte telítésbe a detektort, így pontos és abszolút gamma-fényességet a mi mérésünk alapján tudunk becsülni.

 

Balra: a GRB 221009A gammakitörés detektálása a CSFK CSI GRBAlpha nanoműholdjával. Jobbra:  A gammaháttér jelszintje a Föld körüli pályán a GRBAlpha műhold mérései alapján.