HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

STARK (Stellar Activity Research at Konkoly Observatory) - Csillagaktivitás kutatócsoport

Az aktív csillagok felszínén zajló folyamatok feltételezett fizikai háttere a mágneses dinamóhatás, amely a napfoltok vagy a napkitörések kialakulásáért -- egyszóval a naptevékenységért is felelős. A Csillagaktivitás Kutatócsoportban a Napon megfigyelhető mágneses jelenségekkel rokon folyamatokat vizsgáljuk különböző típusú, korú, fejlődési állapotú csillagokon. Többek között arra keressük a választ, mi a szerepe a mágneses tevékenységnek a csillag és környezete fejlődése, végső soron az élet kialakulása szempontjából. A csoporthoz tartozik a Vida Krisztián vezette ACME (ACtivity, Magnetism & Exoplanets) Élvonal kutatócsoport is.
 

A kutatócsoport saját honlapja ide kattintva érhető el

 

 

STARK – Két fontos eredmény:

1. Flare activity and inferences on habitability

Vida, K., Oláh, K., Kővári, Zs., et al.: Flaring Activity of Proxima Centauri from TESS Observations: Quasiperiodic Oscillations during Flare Decay and Inferences on the Habitability of Proxima b, The Astrophysical Journal, Volume 884, Issue 2, article id. 160, 9 pp. (2019). https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/2019ApJ...884..160V/abstract

 

 

Csillagaktivitás és lakhatóság

A Proxima Centauri a Naphoz legközelebbi csillag, amely földszerű kőzetbolygója, a Proxima b akár lakható is lehet. Korábbi numerikus modellek nem zárták ki a folyékony víz jelenlétét a bolygó felszínén.Megvizsgáltuk a csillag fler aktivitását, és arra a következtetésre jutottunk, hogy a gyakori és energikus kitörések csökkentik a Proxima Cen b lakhatóságának esélyét.

 

kép: ProCen.webp,   Credit: Ricardo Ramirez and James Jenkins (Department of Astronomy, Universidad de Chile)

 

2. Magnetic activity confined by tidal forces

Kővári, Zs., Kriskovics, L., Oláh, K., et al.: A confined dynamo: Magnetic activity of the K-dwarf component in the pre-cataclysmic binary system V471 Tauri, Astronomy & Astrophysics, Volume 650, id. A158 (2021)

https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/2021A%26A...650A.158K/abstract

Magnetic activity can be strongly influenced by a nearby companion star. That's what's happening in V471 Tauri, a binary star formed by a magnetically active red dwarf star and a white dwarf companion, locked together in a tight orbit by gravity. We find a weak differential rotation in the spotted red dwarf component, which is most likely the result of the tidal confinement by the white dwarf. As further evidence of the strong interaction, we confirm the presence of a permanent dominant spot (active longitude) on the red dwarf facing the white dwarf.
 

Árapály erők hatása a mágneses aktivitásra
 

A mágneses aktivitást erősen befolyásolhatja egy közeli társcsillag. Ez történik a V471 Tauri kettőscsillag esetében, amelyet egy mágnesesen aktív vörös törpecsillag és egy fehér törpe kísérő alkot, amelyeket a gravitáció szoros pályán tart. A foltos vörös törpén gyenge differenciális rotációt mutattunk ki, ami nagy valószínűséggel a fehér törpe gravitációs árapály-hatásának a következménye. Az erős kölcsönhatás további bizonyítéka egy állandó domináns folt (aktív hosszúság) jelenléte a vörös törpecsillagon, amely folyamatosan a fehér törpe felé fordul.

 

kép: interacting-binaries.jpg   Credit: phys.org